De Betuwse Krenkelaar en de alcoholvrije Appelsprankel zijn prachtige regionale producten. Om weg te geven, gekoeld te drinken, maar ook om mee te koken. betuwsekrenkelaar.nl 

LEK heeft voor jou een recept voor pastinaaksoep met Krenkelaar. Laat de feestdagen maar komen.

 

PASTINAAKSOEP MET KRENKELAAR  

Je kunt pastinaak ook vervangen door pompoen 

 

Ingrediënten: 

  • 1 ui 
  • 1 el olijfolie 
  • 500 g pastinaak 
  • 2 teentjes knoflook 
  • 250 ml Krenkelaar appelcider 
  • 500 ml groentebouillon 
  • 1 takje verse tijm
  • 1 kleine friszure appel 
  • 1 el olijfolie 
  • zout en versgemalen zwarte peper
     

Bereiding: 

  1. Schil de ui en snipper deze. Neem een grote pan en verhit daarin de olie op middelhoog vuur. Fruit de ui zachtjes gedurende een paar minuten. Schil ondertussen de pastinaken en snijd deze in kleine stukken. Ontvel de knoflook en snijd deze in dunne plakjes. Voeg de pastinaak en knoflook bij de ui in de pan, onder af en toe roeren, gedurende vijf tot tien minuten. 
  2. Schil ondertussen de appel, snijd hem in kleine blokjes. Neem een koekenpan en verhit daarin de olie op middelhoog vuur. Bak zachtjes de blokjes appel gedurende 5 minuten, onder af en toe roeren. 
  3. Voeg de Krenkelaar appelcider toe aan de grote pan, samen met de bouillon en het takje tijm, breng het geheel aan de kook en kook zachtjes gedurende 20 minuten, totdat de pastinaak zacht is. Verwijder de tijm. Voeg naar smaak wat zout en peper toe. Presenteer de soep met de kleine blokjes van gebakken appel. 
  4. Als je de soep wat dikker wilt, kun je hem zachtjes langer laten koken. Of juist meer bouillon (of wat water) toevoegen, als je hem wat dunner wilt. 
  5. Drink een koel glaasje Krenkelaar als aperitief of bij de maaltijd.